Systemen binnen organisaties werken vaak samen met andere systemen. Net zoals teams samenwerken met andere teams. En net als bij mensen moet je zorgen dat die systemen met elkaar kunnen communiceren. Het is een van de belangrijkste aandachtspunten wanneer je software aanschaft en implementeert. In deze blog leggen we uit hoe het uitwisselen van data werkt met onze software MA!N en wat de mogelijkheden zijn.

Illustratie van een groen en blauw vierkant met pijlen naar elkaar.

Welke data heb je nodig

Het begint met de vraag welke data je nodig hebt voor de processen die MA!N ondersteunt. Klanten zetten MA!N in op verschillende processen en ieder proces kan andere data nodig hebben. Zelfs als MA!N bij twee klanten het debiteurenbeheer verzorgt, zien we regelmatig een andere databehoefte.

We hebben MA!N opgezet op een manier waarbij je vrij bent in het bepalen welke data je wilt gebruiken. Per proces onderzoek je welke data nodig is voor het uitvoeren van het proces, correspondentie, berekeningen, analyse en rapportage. Het maakt daarbij niet uit of de data uit een of meerdere systemen komt.

Moet MA!N ook data naar andere systemen sturen? Dan doe je dezelfde analyse ook voor die data.

Periodiek vs realtime

Als je weet weet wat de databehoefte is, ga je kijken naar de manier waarop je data gaat uitwisselen. Systemen kunnen op verschillende manieren met elkaar communiceren. Wil je dagelijks of realtime data uitwisselen? Via bestanden of berichten?

Realtime kan zinvol zijn, maar ook complexer. In veel situaties volstaat een dagelijkse uitwisseling van data en heeft realtime uitwisseling geen toegevoegde waarde.

En of je nu periodiek of realtime data uitwisselt, MA!N blijft beschikbaar. De applicatie verwerkt data en berekeningen op de achtergrond en gebruikers hebben hier geen last van.

De frequentie en hoeveelheid data beïnvloeden, net als de onderliggende systemen, hoe je data het beste kunt uitwisselen. Soms is dat via bestanden zoals Excel of TXT, soms via een REST API met JSON. Gaat het om een beperkte hoeveelheid data dan werkt een dagelijks bestand met alle gegevens prima. Gaat het om om grote aantallen, dan wil je misschien alleen mutaties sturen.

MA!N dicteert niet de techniek die je gebruikt voor het uitwisselen van data of hoe het aangeleverd moet worden. Het past zich aan bij de wens van de klant en ondersteunt alle gangbare technieken.

100% flexibiliteit

Bij CE-iT geloven we niet in one-size-fits-all. MA!N is flexibel in hoe het met andere systemen communiceert en welke data het verwerkt. De redenen zijn simpel:

  1. Elke organisatie is uniek door de combinatie van branche, systemen, klanten en mensen. Bepaalde gegevens komen bij elke organisatie terug, maar de kracht zit in de details en die benutten we binnen MA!N optimaal.
  2. Een organisatie kan meerdere systemen gebruiken, intern en extern. We zien bij klanten dat het samenvoegen van data binnen MA!N toegevoegde waarde heeft. Het helpt medewerkers om met een paar klikken een volledig beeld over een klant te vormen. En MA!N kan de gecombineerde data in verschillende modellen toe te passen.

Software moet voor jou werken en zich aanpassen naar de wensen van jouw organisatie. Dat is wat MA!N als geen ander doet.